Balassi Kiadó

Szerző

Sorozatok

Hírlevél

Cimkék

Kínai Olasz Német

Estefia, Éjfélfia, Hajnalfia. Csíkszentdomokosi népmesék Belatini Braun Olga gyűjtésében

Belatini Braun Olga 1942-ben Csíkszentdomokoson gyűjtött meséinek teljes kiadásához rögös út 

Folytatás itt!

Kiadói ár!
3,500 Ft áfával

5,000 Ft áfával

(Az árat csökkentettünk 30 %-kal.)

Készletjelentés:

18 db készleten


vezetett. Keveset tudunk a gyűjtő életéről, az pedig kifejezetten csodának számít, hogy maga a hatalmas terjedelmű, hányatott sorsú kézirat az elmúlt hetven esztendőben nem veszett el.

Csíkszentdomokos a Felcsíki-medencében szélesen elterülő település, híres szülötte Márton Áron püspök. Az erdőkkel övezett falu életében meghatározó szerepet játszott a fakitermelés. Az idő múlásával a férfiaknak egyre távolabbra kellett munkába járniuk, gyakran hetekre, hónapokra elszakadtak otthonuktól. Az erdei szállásokon estelente a mesemondás, az ének volt az egyetlen szórakozásuk, az együtt élő generációk egymásnak adták tovább egyéni ízekkel színesítve a hallottakat. Az 1980-as évekre az utolsó mesemondók is kihaltak, megváltozott az életforma, a közeg, amelyben a mesék születtek, de szerencsére a mesék a kötet nyomán tovább élnek.

A rendkívül olvasmányos kötetet jegyzetek és képmelléklet egészítik ki.

„A népi mesekincs e néhány virágát a szájhagyományozás örök, hömpölygő folyamából kiemeltük, hogy az irodalomban helyet kapva ne csak a szájhagyományozás egy-egy múló pillanatát élje meg, hanem ily módon a pillanatot rögzítve, mindenütt sokáig, talán örökké hirdethesse a magyar népi mesekincs mai életformáját, költői szépségét s mesemondóinak hivatottságát.” (Belatini Braun Olga)

  • Kiadás éve: 2013
  • Terjedelem: 1018 oldal + 8 oldal színes melléklet
  • Kötés: papírtábla
  • Formátum: A/5
  • ISBN 978-963-506-905-7
  • ISSN 1587-3463

Még nincsenek vélemények. Esetleg Ön?

Csak regisztrált felhasználóink írhatnak véleményt! Kérjük, regisztráljon!Kosár  

(üres)

 

 

KÖNYVESBOLTUNK