Balassi Kiadó

Szerző

Sorozatok

Hírlevél

Cimkék

Kínai Olasz Német

Zsidó székelyek

Zsidó székelyek

A bözödújfalusi szombatos közösség emlékezete

Folytatás itt!

Kiadói ár!
2,380 Ft áfával

3,400 Ft áfával

(Az árat csökkentettünk 30 %-kal.)

Készletjelentés:

22 db készleten


A kötet célja megeleveníteni egy közösséget, amelynek tagjai Erdélyben, jobbára a bözödújfalusi gyűjtőtó partján, a Pirító nevű domboldalban nyugszanak. A sors fintoraként mára ez a szombatos-zsidó temető az egyik utolsó, kézzelfogható „túlélője” a bözödújfalusi falurombolásnak, és tanúja egy hajdan itt élt közösségnek, amelyet szombatosoknak neveztek. A kötet egy pillantást enged a mohával benőtt, árnyas lombok alatt düledező, málladozó szombatos-zsidó temető sírkövei alá, az eltemetett sorsok rejtélyeibe. Tekinthető a sírok fölötti emlékezésnek is, amely megpróbálja a betűk és képek erejével az alattuk nyugvókat egy bemutatkozás erejéig feléleszteni.

A múltat az olvasó számára többnyire az eseményektől távol álló, kortárs vagy kortárshoz közeli kívülállók elevenítik meg.

A szombatosság-zsidózás történetének utolsó, mintegy száz évét szeretné dokumentálni a szöveggyűjtemény, de betekintést nyújt az előző korokba, a 17. és 18. századba is. A dokumentumok mellett jeles írók útirajzai is a kötetbe kerültek, Petelei István, Bözödi György, illetve Móricz Zsigmond írásai. A képmellékletben a múlt és a jelen egyaránt megjelenik.

Sajtó alá rendezte, a bevezetőt és a jegyzeteket írta Újlaki-Nagy Réka

  • Kiadás éve: 2020
  • Terjedelem: 304 oldal, 32 fekete-fehér és színes kép
  • Kötés: papírtábla
  • Fomátum: B/5
  • ISBN 978-963-456-052-4

Még nincsenek vélemények. Esetleg Ön?

Csak regisztrált felhasználóink írhatnak véleményt! Kérjük, regisztráljon!Kosár  

(üres)

 

 

KÖNYVESBOLTUNK