• -30%
Dallos Szilvia, Napevő, Holdfaló

Dallos Edina, Napevő, Holdfaló

Készleten: 5 darab

Státusz: Raktáron

Kedvezményes ár:

2 533 Ft
30% % kedvezmény
3 619 Ft
2-7 nap

A volgai törökség hiedelemlényei

A Volga-vidék etnikai, néprajzi nyelvészeti, és vallástudományi szempontból is sokszínű régió. Együtt él itt évszázadok óta az iszlám és az orosz ortodoxia, a hozzájuk tartozó népi vallásossággal és néphittel, valamint számos, szintén nagy múltra visszatekintő ‒ az itt élő finnugor és török nyelvű népekhez köthető ‒ sajátos „pogány” képzet. A térség ugyanakkor kiemelt fontosságú a magyar őstörténet szempontjából is, nemcsak azért, mert itt feküdt az egykori Magna Hungaria, hanem mert a ma itt élő török nyelvű népek mindegyikének van valamilyen kötődése a magyar őstörténet egy-egy szálához.

 A könyv három Volga-vidéki török nép, a csuvasok, kazanyi tatárok és baskírok hiedelemlényeit mutatja be. A csaknem kétszáz szócikk a korábbi szakirodalom feldolgozásán és a vallási szövegek elemzésén alapul, de helyet kap a megnevezések nyelvi hátterének bemutatása is. A második nagy fejezet szöveggyűjtemény, az első fejezet szócikkeihez nyújt tágabb kontextust, és sok olyan szöveget ad közre, melyek eddig magyar fordításban még nem jelentek meg. A hiedelemlényeket tartalmazó Mutató több mint ezertételes, tartalmazza a névváltozatokat és nyelvjárási adatokat is, emellett a kereszthivatkozások segítik a könyv használatát.

A kötet főként a néprajz, nyelvészet, turkológia és vallástörténet iránt érdeklődő szakemberek számára lehet fontos, de mellettük a téma iránt érdeklődő szélesebb közönség érdeklődésére is számíthat.

  • Kiadás éve: 2020
  • Terjedelem: 460 oldal
  • Kötés: kartonált
  • Fomátum: B/5
  • ISSN 1215-4024  
  • ISBN 963-456-067-8