• -30%

Syrine Slim, Két magyar pszichoanalitikus esete Párizsban. Legenda, élet és titkok

Készleten: 28 darab

Státusz: Raktáron

Kedvezményes ár:

2 133 Ft
30% % kedvezmény
3 048 Ft
2-7 nap

Syrine Slim tuniszi származású francia pszichoanalitikus és egyetemi oktató, könyve egy magyar–zsidó születésű, a vészkorszak előtt, illetve után Párizsba menekülő és pszichoanalitikusnak készülő pár – Ábrahám Miklós (1919–1975) és Török Mária (1925–1998) – élettörténete, benne elméleti munkásságuk bemutatása – mely a freudizmus ambiciózus revíziójára irányult – beleértve ennek szakmai fogadtatását. A könyv bevilágít a francia pszichoanalitikus képzési rendszer belső viszonyaiba, miközben megfelel egy oknyomozó, jól dokumentált krimi kritériumainak is, habár egy nagysikerű történelmi-pszichiátriai doktori tézis alapján készült.

A tárgyalt események középpontjában a Párizsi Pszichoanalitikai Társaság áll, ahol a külső tagságra pályázó Ábrahám Miklóst olyan ismeretek alapján utasítják el, melyekre nézve a szavazásra jogosultakat titoktartás köti. A könyv tematikus magja éppen a titok és az elfojtott trauma kérdésköre az intézmények, családok és más közösségek működésében, akárcsak – a két gondolkodó elmélete szerint – az analitikus gyakorlatban. Ez több tekintetben érinti az 1970-es évek párizsi pszichoanalitikus miliőiben kibontakozó botrányt, az „ügyet”, az „affért”, ami a könyv francia címét is adta. A szerző a főszereplők aprólékosan kidolgozott pályaképében, a családi, tanulmányi, szakképzésüket érintő témákban egyaránt tájékozott, és nem hétköznapi, tragédiákkal terhelt magánéletükre, tudományos teljesítményeikre, hatásukra és az általuk kiváltott szenvedélyes vitákra egyaránt részletesen kitér.

Syrine Slim kritikus, de egyben empatikus elemzései érzékletesen képezik le az integrációt kereső alkotó értelmiségi emigránsok dilemmáit a szellemi újítással elérhetőnek tetsző sikerlehetőségek és az idegen intézményes környezet csapdái között. Itt egyszerre kellene megfelelniük befogadóik elvárásainak, érvényesíteni magukkal hozott kulturális tőkéjüket, szélesíteni támogató kapcsolati hálójukat, kreatív önbemutatási taktikákkal – esetenként akár morális határátlépéseket is felvállalva – megkísérelni az áttörést az adott szellemi piacon.

Fordította: Fáber Ágoston

 

Kiadás éve: 2023

Terjedelem: 248 oldal

Kötés: kartonált

Formátum: A/5

ISBN 978-963-456-143-9