Terméklista szerzők szerint Dizseri Eszter

http://www.filmkultura.hu/regi/2008/

whos/authors/authors.hu.html

 

 

1937-ben született Pécsett. Szellemi útkeresését életreszólóan két markáns személyiség határozza meg: Martyn Ferenc, akinek Képzőművészeti Szabadiskolájába járt, majd azóta is szellemi tanácsadója hajdani irodalomtanára, a történész és író Tüskés Tibor.
Közel húsz évig dolgozik a Pannónia Filmstúdióban. Kezdetben beosztott rajzfilmesként (büszke arra, hogy első rendezője Macskássy Gyula), majd csoportot vezetve számos reklám-, és ún. rendelt rövidfilmet készít. Később a Rajzfilmstúdió Reklám- és Propaganda, valamint Dokumentációs részlegének vezetőjeként kezd foglalkozni a Stúdió filmtörténeti kutatásával és neves hagyatékainak összegyűjtésével. Kezdeményezője 1985-ben az első Kecskeméti Animációs Filmszemlének.
A Magyar Reklámszövetség megbízásából tanulmányt készít a magyar reklám történetét feldolgozva, majd menedzser portrésorozat írására kérik fel. Számos animációs rendezőt bemutató interjúja jelenik meg (Jankovics Marcell, Gémes József, Reisenbüchler Sándor, stb) különböző szaklapokban (Filmvilág, Filmkultúra, Interpress Grafik, Magyar Iparművészet, évkönyvek, stb.).
A „100éves a mozi” jubileum kapcsán interjú sorozata jelenik meg az akkor még köztünk lévő hajdani filmesekkel (Illés György, Makay Árpád, Pataky Jenő, Morell Mihály, stb.) és több szócikke jelenik meg a Filmunió által 1996-ban kiadott Magyar filmesek a világban című kézikönyvben
Önálló kötetei:
Zsindelyné Tüdős Klára / Életrajz dokumentumokban 1895-1980. Kálvin kiadó 1994 (Soros ösztöndíjas)
Illik, nem illik? Viselkedési tanácsok 12-18 éveseknek, Kálvin kiadó 1998 (4 kiadás)
Gyerekek a Miatyánkról (vallásszociológia) Harmat kiadó 2000 (2 kiadás)
Kockáról kockára/A magyar animáció krónikája 1948-1998, Balassi kiadó, 2000
Fülep Lajos élete, Kálvin kiadó 2003 (Soros ösztöndíjas)
És mégis mozog…/Az animáció magyar mesterei. A kezdetek, Balassi kiadó, 2007