• -30%
Sármány-Parsons Ilona, Bécs művészeti élete Ferenc József korában,

Sármány-Parsons Ilona, Bécs művészeti élete Ferenc József korában, ahogy Hevesi Lajos látta

Készleten: 0 darab

Státusz: Elfogyott

Kedvezményes ár:

4 600 Ft
30% % kedvezmény
6 571 Ft

ahogy  Hevesi Lajos látta

 A kötet az Osztrák–Magyar Monarchia fővárosa, Bécs képzőművészeti életét mutatja be a 19. század második felében Hevesi Lajos kritikáinak tükrében. Hevesi Lajos (1843–1910) újságíró a kor legjelentősebb művészetkritikusa volt. Pesten a Pester Lloyd tárcaírójaként, majd 1875 végétől haláláig Bécsben a Fremden-Blattnál, a közös külügyminisztérium félhivatalos lapjánál dolgozott.

Hevesi harmincöt éven keresztül minden fontos bécsi színházi bemutatóról és kulturális eseményről írt, de igazi szenvedélye a képzőművészet volt. Csalhatatlan kvalitásérzéke és bámulatos elemzőkészsége a korabeli festészet legalaposabb ismerőjévé avatta; ő segítette sikerre Gustav Klimtet és a bécsi szecesszió mozgalmát. Hevesi kritikáival nagy hatást gyakorolt korának művészeti életére és szinte meghatározta, hogy a művészettörténet-írás akkor és most kit tekint a századforduló kiemelkedő művészének.

Az olvasó megismerheti a historizmus és a századforduló Bécsének művészeti életét, a szenzációkat, a botrányokat. Bepillanthat a kultúrpolitika kulisszái mögé is, felfedezheti a művészi sikerek és kudarcok titkát, amelyek formálásában Hevesi kritikáinak rendkívüli szerepe volt.

  • Kiadás éve: 2019 
  • Terjedelem: 412 oldal, gazdagon illusztrált
  • Kötés: flexibilis
  • Formátum: A/4
  • ISBN 978-963-456-057-9