• -30%
V. Bálint Éva szerk., Damjanich utca 26/B

V. Bálint Éva szerk., Damjanich utca 26/B

Készleten: 0 darab

Státusz: Elfogyott

Kedvezményes ár:

1 867 Ft
30% % kedvezmény
2 667 Ft

Történetek – történelem

A kötetet az egykori lakókkal és leszármazottaikkal napjainkban készült interjúk alapján vázolja fel egy ház, lakói és egy eseményekben igen gazdag korszak történetét, amelyeket a kötet szerkesztője, V. Bálint Éva készített. Történetek és történelem – ahogy a kötet alcíme ígéri.

„Hétszáz lépés hosszában, nyolcvan lépés széltében. Ez a Damjanich utca. Páratlan oldala a Csikágó belső határa, jobb oldala a Városliget fasor villanegyede. Majdnem a közepén, szemben a Nefelejcs utcával, amely a Keleti pályaudvarra fut ki, található könyvünk hőse, a 26/b. A Damjanich utca széléhez-hosszához képest igencsak nagyszámú emléktáblát birtokol. Csak egy futó névsor: Karinthy Frigyes, Kéthly Anna, Örkény István, Faludy György, Xantus János, Antal Imre, Antal István, Gáti József, Salamon Ferenc, Szendrő József, Kibédi Ervin, Eötvös Gábor, Vihar Béla, Gereben Ágnes.

Vajon mi lehetett az utca levegőjében, hogy már több mint százötven éve mindig volt benne helye a tanulásnak, a művészetnek, a gyengék támogatásának? Miért lakott ennyi művész és műpártoló errefelé?

Mi, e könyv szerzői, a háború után (vagy idején) születtünk. A mi házmesterünk, Kövér Sándor annak a négy magyarországi házmesternek egyike, aki Jad Vasem-díjat kapott, mert életeket mentett.

Társaságunk a 26/b egykori lakóiból áll, évente összejövünk, közülünk néhányan elmeséljük történeteinket, életünk folyását, hogy megismerkedjenek velük unokáink, dédunokáink, és akiket ez érdekel.”

          (Részletek V. Bálint Éva utószavából)

  • Kiadás éve: 2020
  • Terjedelem: 196 oldal, számos fekete-fehér képpel
  • Kötés: kartonált 
  • Fomátum: A/5
  • ISBN 978-963-456-075-3