• -30%
Zsidó székelyek

Zsidó székelyek

Készleten: 29 darab

Státusz: Raktáron

Kedvezményes ár:

2 267 Ft
30% % kedvezmény
3 238 Ft
2-7 nap

A bözödújfalusi szombatos közösség emlékezete

A kötet célja megeleveníteni egy közösséget, amelynek tagjai Erdélyben, jobbára a bözödújfalusi gyűjtőtó partján, a Pirító nevű domboldalban nyugszanak. A sors fintoraként mára ez a szombatos-zsidó temető az egyik utolsó, kézzelfogható „túlélője” a bözödújfalusi falurombolásnak, és tanúja egy hajdan itt élt közösségnek, amelyet szombatosoknak neveztek. A kötet egy pillantást enged a mohával benőtt, árnyas lombok alatt düledező, málladozó szombatos-zsidó temető sírkövei alá, az eltemetett sorsok rejtélyeibe. Tekinthető a sírok fölötti emlékezésnek is, amely megpróbálja a betűk és képek erejével az alattuk nyugvókat egy bemutatkozás erejéig feléleszteni.

A múltat az olvasó számára többnyire az eseményektől távol álló, kortárs vagy kortárshoz közeli kívülállók elevenítik meg.

A szombatosság-zsidózás történetének utolsó, mintegy száz évét szeretné dokumentálni a szöveggyűjtemény, de betekintést nyújt az előző korokba, a 17. és 18. századba is. A dokumentumok mellett jeles írók útirajzai is a kötetbe kerültek, Petelei István, Bözödi György, illetve Móricz Zsigmond írásai. A képmellékletben a múlt és a jelen egyaránt megjelenik.

Sajtó alá rendezte, a bevezetőt és a jegyzeteket írta Újlaki-Nagy Réka

  • Kiadás éve: 2020
  • Terjedelem: 304 oldal, 32 fekete-fehér és színes kép
  • Kötés: papírtábla
  • Fomátum: B/5
  • ISBN 978-963-456-052-4